Why using pointer (c programming)

Today, i receive email from one of forum asking about why we are using a pointer.

As long as I know we can use a pointer for making dynamic array. We can’t use variable without pointer to make a dynamic array. As an example:

We can’t do:

int size;
size=10;
int i[size];

But we have to do:

int size;
size = 10;
int *i=new int [size];

The other reason is if we want to make a function, which one of input parameter is output, we can use pointer. But in my experience it’s better if we use reference. For example

void add(int a, int b, int &c)
{
c=a+b;
}

Speech Recognition For Indonesian Language

Almost people in the world has a dream to make a machine which can understand what people says. Maybe it is still far away from perfection. A lot of algorithms has been tried to face this goal. One kind of algorithm is to make a model for words using HMMs. Generally, there are two kind of HMMs: DHMMs and CDHMMs. These algorithms will be tried to recognize indonesian words, such as: satu, dua, tiga, and empat in the case independent speaker. The uterances of 7 men and 8 women are going to be used for testing. For training, uterances from 5 men and 5 women will be used.
Cepstral, log energi, and fundamental frequency are used for speech features. There will be 7 variations for this combination of features. The features that give the best performance will be reported. Cepstral coefficient is got from LPC coefficient. While, SIFT algorithm will be used for search fundamental frequency.
After make some experiments, number of code vector which used for quantize vector in DHMMs system, has a big influence on DHMMs performance. Not always the bigger of number of codevector give the bigger performance. Features that give the best performance in DHMMs system is cepstral using 8 code vector. The result is the system that can recognize 128 uterances from 150 variations (85,3%).
For CDHMMs system, combination of cepstral, log energy, and frequency fundamental give the best performance which can recognize 143 uterances (95,3%).

To be continued ..

Test Potensi Akademik

[lang_id]Banyak perusahaan dalam merekrut karyawannya melalui proses test potensi akademik (TPA) dengan maksud memfilter calon kandidat sesuai dengan kriteria yang dibutuhkan.

Tidak hanya proses rekrutasi karyawan, saat ini untuk mengikuti program pasca sarjana banyak universitas yang menggunakan test potensi akademik untuk menyaring pesertanya. Termasuk program pasca sarjana UI. Beberapa kali gw mengikuti tpa soalnya bertipe sama, ada yang analogi kata, lawan kata, penalaran logis, menggambar pa tani atau pohon, matematika dan lain sebagainya.

Sebelum mengikuti tpa, gw biasanya baca2 bukunya dulu. Tapi kayaknya apa yang gw baca walaupun tipe soal sama, tetap aja kok kayaknya susah tuh ngerjain tpa. Yang paling susah kayaknya waktu nya. Selalu setelah selesai, gw berpikir kalau waktunya panjang pasti gw bisa ngerjainnya.


Terus gw pikir, gimana kalau gw bikin aplikasi test potensi akademis beserta jawabannya. Mulai deh gw bikin aplikasinya. Nah, kalau tertarik download bisa di sini. Pertanyaan2nya akan selalu gw usahakan untuk ditambah. Memang yang sulit adalah menambah pertanyaannya, soalnya perlu diketik ulang tuh… cape deh…

Aplikasinya gw bikin pake visual basic 2005. Data pertanyaan disimpen di file encrypteddata.xml. Ya bener, isi file tersebut adalah file XML yang sudah dienkripsi menggunakan Triple DES. Selain itu aplikasinya mengecek cpuid dan serial number. Untuk bisa menjalan aplikasi ini, di PC lo mesti terinstal .Net Framework 2, bisa download gratis di situsnya microsoft. Ukuran file installer .Net Framework 2 itu gede banget sekitar 20 MB. Kalo elo pengen install .Net Framework 2 tapi gak kuat downloadnya, bisa kirim email ke gw gantengmaut@gmail.com, ntar gw kirimin installernya via CD.

Kalau ada yang mau update pertanyaan bisa download di sini. Harapannya sih file tersebut bakalan gw update tiap minggu supaya daftar pertanyaan dan jawabannya bisa tambah banyak. File encrypteddata.xml nya diganti dengan file yang baru. Soal tpa nya gw ambil dari soal test potensi akademik ujian masuk pasca sarjana ui, pengennya sih dari buku2 lain juga gw bikin aplikasinya, biar enak tuh latihan. Tapi, waktu nya euy tak ada.

Kenapa ya selalu waktu yang dijadikan alasan… hehehe

Download GRATIS aplikasi translator (kamus) inggris-indonesia dan indonesia – inggris di hand phone. Browse dari hand phone langsung ke http://wap.kirimpesan.com
[/lang_id]

[lang_en]
Many companies in recruiting employees through the process of academic potential test (TPA) with the intention of filtering out candidates in accordance with the criteria required. Not only employees rekrutasi process, now, to follow post-graduate programs that many universities use academic potential test for screening participants. Including UI graduate programs. Several times I have followed tpa, tpa question I have found that the same type, there are analogies words, opposite words, logical reasoning, draw or tree farm pa, mathematics and so forth

Before follow tpa, I usually read the book first. But I think what I read though about the same type, it still seems hard to do tpa. I think the most difficult time to do too little. Always when you’re done, I think if I was given a certain length of time that I could do it.

Then I thought what if I make a test application of academic potential and answers. I started making the application. Well, if you’re interested you can download the application at here . I always will try to add a list of questions and answers. The problem is in adding the question, because it needs to re-type.


I make an application “test of academic potential” by using visual basic 2005. Data stored in a file questions encrypteddata.xml. Yeah right, the contents of that file is an XML file that is encrypted using Triple DES. Besides the application to check cpuid and serial number. To be able to run this application, the PC must be installed. Net Framework 2, can be downloaded for free on the site microsoft . The size of the installer file. Net Framework 2 is very big about 20 MB. If you want to install. Net Framework 2 but not strong download, can send an email to me gantengmaut@gmail.com, then I will tell the installer via the CD.

If anyone wants to update the questions can be downloaded at here . My hope is that I can update every week so that the list of questions and answers can be added a lot. His file is replaced with encrypteddata.xml new file. My take questions from the test of academic potential for post-graduate entrance exams ui, I hope to add questions from other books, too, let me good training. But, I do not have time to do it.

Why is it always the excuse of time … hehehe

Download FREE application translator (dictionary) UK-Indonesia and Indonesia – English on the mobile phone. Browse from mobile phone directly to http://wap.kirimpesan.com
[/lang_en]